‘Werken voor geld is niet alles’

Ook al heeft Denderleeuw het op één na minste ondernemers in Vlaanderen, dat hield Cynthia Ghysels niet tegen om haar eigen bedrijf op te starten. Meer nog, ze wil dat lage aantal eigenhandig verlagen, want als ‘life planner’ helpt ze mensen die een eigen zaak willen beginnen. “Vaak durven mensen hun job niet opgeven voor wat ze echt willen”, zegt ze.
Vorige week bleek uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie dat onze streek heel weinig ondernemers telt. Gemiddeld is er slechts één op twaalf mensen zelfstandige, tegenover één op zeven in Vlaanderen.

Cynthia Ghysels is van plan om daar eigenhandig verandering in te brengen, want ze startte vorig jaar als zelfstandige ‘life planner’. “Mensen krijgen bij mij zicht op wat ze echt willen in hun leven en wat ze belangrijk vinden, hun levensdoelen”, vertelt ze. “Ik ga daarbij ook in op wat geld voor hen betekent. Bekommernis om geld is veruit het grootste obstakel om het leven te leiden dat ze willen leiden. de dingen te gaan doen die ze graag willen doen. Heel wat mensen voelen zich gevangen in hun 9-to-5-job en hebben het gevoel alleen voor het geld aan hun bedrijf of job vast te zitten. Vaak durven mensen hun job niet opgeven voor wat ze echt willen. Veel mensen werken voor geld, terwijl bij life planning geld een middel is om het leven dat je wil te bereiken. Wanneer mensen een beroep doen op mij, vraag ik hen eerst om schriftelijk enkele vragen te beantwoorden. Zo wil ik weten wat ze zouden doen als geld geen rol zou spelen, hoe ze terug zouden kijken op hun leven en wat ze zouden doen als ze maar vijf jaar meer te leven hadden. Tijdens zes gesprekken ontdekken ze wat ze willen in het leven en daarna kunnen ze nog kiezen voor drie opvolgingsgesprekken om te bekijken hoe ze dat kunnen bereiken.”


Ratrace

Zelf stapte Cynthia vorig jaar, als alleenstaande moeder met twee dochters van 18 en 16, naar eigen zeggen uit de ‘ratrace’: “Ik was commercieel directeur bij een rechtsbijstandverzekeraar, maar heb al van jongs af aan een passie voor persoonlijke ontwikkeling. Ik was al op jonge leeftijd lid van een atletiekclub. Ik kon niet goed lopen, maar beleefde daar wel veel plezier. Op mijn zeventiende werd ik Belgisch kampioene kogelstoten. Ik probeerde mijzelf altijd te verbeteren, wat een positieve stimulans was voor mijn schoolresultaten. Later heb ik rechten gestudeerd.” Cynthia krijgt mensen uit heel Vlaanderen over de vloer. “Tips die ik kan meegeven voor mensen die een eigen zaak willen starten, is eerst uitmaken wat je graag doet, waarom je wil ondernemen en waar nodig je laten ondersteunen door bijvoorbeeld een boekhouder of financieel adviseur. Naast een goede voorbereiding, zorgt dat ook voor gemoedsrust, want bij veel mensen speelt onzekerheid en twijfel. Het is belangrijk om oog te hebben voor de mogelijkheden en niet de nadruk te leggen op belemmeringen.”

Claudia Van Den Haute 27 maart 2015